Mindenre van magyarázat

Mindenre van magyarázat

– Miért csinálod ezt kisfiam? Miért nem tudsz jobban figyelni? Nem fogunk mindig mindenből újat venni. Vagy vigyázol a dolgaidra, vagy nem lesznek játékaid. Válassz!

– Írd meg a leckéd! – szólt Peter, a fiú apja.

A gyerek bement a szobájába.

– Meddig fogja még ezt csinálni? Mi jön a játékok után? Minden holmiját eltökíti?

– Nem tudom, drágám, nyugodj meg, kérlek. Valamit kitalálunk – mondta Georgie édesapja.

– Remélem, kinövi, és elkezdi jobban becsülni a holmijait.

Másnap a reggeli és a készülődés után Victoria fia, az ajtóból lépett vissza, hogy magához vegye egy régebbi Transformers figuráját. Minden nap vitt játékot az iskolába, a szülei tudta nélkül.

– Remélem, ez hazajön veled – szólt az apja.

– Igen – válaszolta.

– Rendben, indulhatunk.

Délután váratlanul megszólalt Victoria telefonja. Az iskolából keresték. A fia osztályfőnöke hívta. Georgie odaígérte a játékát két különböző osztálytársának, akik nem tudtak megegyezni, ezért összeverekedtek a figurán. A tanárnő azért telefonált, hogy kiderítse, hogy a szülők tudtak-e arról, hogy a fiúk, rendszeresen, játékokkal ment be az iskolába, de azok nélkül indult haza. A tanárnő ismerte a család anyagi helyzetét.

Miután hazaértek, kérdőre vonták Georgie-t, de előtte még szétnéztek a gyermekük szobájában. A fiú addig a leckéjét írta a nagyszobában.

– Az sincs meg, amit utoljára kapott – szólt Peter. – Szinte az összes kisautóját elvesztette. Komolyan mondom, nem értem miért csinálja ezt. Tudtuk, hogy egy-két dolog elveszett, de, hogy ennyi?!

– A puzzle és a kockajáték is eltűnt, a katona figurákkal együtt. Hihetetlen ez a gyerek! Semmire sem tud vigyázni?! – kesergett az édesanyja. – Nem fogunk újabb játékot venni neki. Nem megy.

– Ezt nézd meg! Ez is teljesen üres – nyújtotta a férfi a felesége felé az egyik játék dobozát.

– Na jó, inkább igyunk egy kávét, és próbáljunk megnyugodni.

 A szülők kimentek a konyhába.

– Mit csináljunk vele? – kérdezte Victoria.

– Fiam, ide tudod hozni a robotot, amit reggel elvittél magaddal?

– Igen, apa, viszem.

A két szülő kíváncsian nézett egymásra. Tíz perc múlva, a kisfiú egy másik játékkal jelent meg a konyhában.

– Tessék, apa, ez volt az – mondta.

– Biztos vagy benne? – kérdezte Peter. – Én úgy emlékszem, hogy az citromsárga volt – mondta.

– Igen, biztos. Ezt vittem magammal.

– Én is úgy emlékszem, Georgie, hogy az másmilyen robot volt – szólt az édesanyja.

A fiú lehajtott fejjel, némán állt a szülei előtt.

– Nem akarsz elmondani nekünk valamit? – kérdezte Victoria.

– Sajnálom, anyu, hazudtam – vallotta be szégyenkezve. – Tényleg másik robot volt.

– Tudjuk, fiam – szólt Peter. – Felhívták édesanyádat az iskolából. Miért csinálod ezt? Miért herdálod el a játékaid? Osztogatod, elhagyod őket, mintha akármikor tudnánk venni újat. Be kell ezt fejezned. Megértetted?

Georgie nem válaszolt. Nem magyarázta meg a döntéseit, hiába kérdezték őt.

– Nézd, fiam, ha nem becsülöd meg, amid van, nem fogsz újakat kapni. Sőt, elvesszük azokat is, amik még megmaradtak. Az, hogy véletlenül elhagysz egyet, vagy kölcsön adsz ezt-azt, az rendben van, de ez már túlzás. Oda kell figyelned magadra és a dolgaidra. Megegyeztünk? – kérdezte az apja.

A fiú némán bólintott, és kérdőn nézett a szüleire.

– Remélem, sikerült végre megértened! Terítsd meg az asztalt, fiam – mondta Victoria.

Másnap reggel Georgie, látszólag, játék nélkül indult el az iskolába. A szülők kissé gyanakvóan nézték őt, de megelőlegezték számára a bizalmat. Remélték, hogy többet nem játssza el. Csalódniuk kellett.

Peter aznap túlórázott, és hazafelé menet találkozott a fia egyik iskolatársának az édesapjával, aki hatalmas hálával üdvözölte őt:

– Szervusz, Peter, de örülök, hogy látlak! Szeretném megköszönni a fiadnak és nektek, hogy Georgie ajándékba adta Rebecca lányomnak a plüsstigrist. Minden üzletet felkutattunk érte, de mi már nem tudtunk olyat venni. Végtelenül boldoggá tettétek a kislányom – lelkendezett Eric. – Köszönöm szépen még egyszer.

Peter egy mosollyal próbálta leplezni a meglepettségét, hiszen fogalma sem volt az egész esetről. Eric a kocsijával haza vitte Georgie apját hálája jeléül. A ház előtti parkolóban beszélgettek még pár szót, majd mindenki ment a dolgára.

– Victoria, gyere ide kérlek! – szólt kissé dühösen Peter.

– Mi történt? Baj van?

– Nem fogod elhinni, ha ezt elmesélem – mondta, és beszámolt a Rebecca apjával történt találkozásról.

– Georgie! Gyere ide! – szólt erélyesen az édesanyja. – Nem kérem kétszer. Mit csináltál megint?!

A fiú rémülten nézett a szüleire.

– Válaszolj! – mondta Peter.

– Ne haragudjatok, kérlek. Nem tehetek róla – mondta.

– Mi az, hogy nem?! – hitetlenkedett Victoria. – Talán véletlenül adtad oda a dolgaid a gyerekeknek? Véletlenül szabadultál meg a játékaid háromnegyedétől?! Azt a plüsstigrist ajándékba kaptad. Édesapád napokig túlórázott, hogy meg tudjuk venni neked, ráadásul te könyörögtél érte. Miért csinálod ezt? Direkt bosszantasz minket?

– Meg tudom magyarázni, anyu. Nekik nagyobb szükségük volt rájuk. Tudjátok, ők nem kaptak ennyi mindent. Nekik karácsonykor sem hozott a Jézuska sok-sok szép játékot a fa alá. Segítenem kellett nekik, anyu. Sajnálom, apa, hogy sokat kellett dolgoznod, de kérlek, ne haragudjatok rám. Ők nálunk is sokkal szegényebbek. Mit tehettem volna? – Georgie szülei döbbenten, könnyek között ölelték magukhoz a gyermeküket.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük